Zaļais siers
ir kaltēts un rīvēts siers, kura ražošanā tiek izmantotas tikai Latvijā
iegūtas sastāvdaļas: Raunā audzēts sierāboliņš un piena olbaltumvielas (cīgars). Zaļais siers
pieejams 90g burciņā.
Zaļais siers:
100g produkta satur: 1g tauku, 49 g olbaltumvielu, 3 g ogļhidrātu. Enerģētiskā vērtība 217 kcal/921kJ.
Kā top Zaļais
siers?
Viena no trim Zaļā siera sastāvdaļām ir govs vājpiens, no kura iegūst koncentrētu olbaltumvielu masu, kas vēlāk tiek nogatavināta.
Sierāboliņš ir viengadīga kultūra - pieclapu āboliņš ar ziliem ziediem. Kamēr jaunie dzinumi ir mīksti, tos novāc un kaltē ar malku kurināmā žāvētavā. Pēc izkaltēšanas sierāboliņu samaļ, izsijā un pievieno olbaltumvielu masai, ko plānā kārtā saber īpaši izgatavotās koka kastēs un žāvē. Pēc sierāboliņa pievienošanas un otrreizējas nogatavināšanas produkts iegūst raksturīgo Zaļā siera garšu, krāsu un smaržu.
Zaļā siera gatavošana ir ilgstošs un darbietilpīgs process - no brīža, kad tiek iegūts piens, līdz mirklim, kad produkts iegulst veikalu plauktos, paiet vairāk kā divi mēneši.
Lai gan sieram ir arī samērā garš derīguma termiņš, tam nav iemesla iegulties ledusskapī uz ilgāku laiku - tas ir ļoti garšīgs, aromātisks un lietojams visdažādākajos veidos: