TOMĀTU TARTE AR ZAĻO SIERU 


Sastāvdaļas:

300g kārtainās rauga mīklas
3 vidēji lieli tomāti 
Zaļais siers
jūras sāls pārslas
garšaugi: sīklapu baziliks, raudene, majorāns
1 ola pārziešanai    

Uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, kārtaino rauga mīklu izrullē taisnstūrī 2-3mm biezumā un sagriež trīs vienādos gabalos;
Mīklas gabalus liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, pārsedz ar dvieli un ļauj uzrūgt. Šis solis ir būtisks, lai mīkla pareizi izceptos un nesakristos. Uzrūgušo mīklu pārziež ar sakultu olu. 
Tomātus sagriež šķēlēs un un izkārto uz mīklas. Pārber ar pirkstos viegli saberztām sāls pārslām un Zaļo sieru. 
Cep iepriekš līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 15-20min., kamēr mīkla kļūst zeltaina. Izņem no cepeškrāsns, atdzesē, pārkaisa ar garšaugu lapiņām un ceļ galdā. 


PILNGRAUDU MAKARONI AR GARNELĒM UN ĶIPLOKIEM


200g pilngraudu makaroni
250g garneles
1/2gl vistas buljons
1/2gl saldais krējums
1/2gl sauss baltvīns
1/2 gl rīvēts Parmezāns
2 ķiploka daiviņas
1 bunt. pētersīļi
20g sviests
sāls, svaigi malti pipari

Izvāra makaronus. Ūdeni nolej, nedaudz atstājot mērcei.

Kamēr vārās makaroni, pagatavo mērci. Pannā izkausētā sviestā apcep garneles ar smalki sakapātiem ķiplokiem. Pievieno vīnu un iztvaicē. Pievieno buljonu, sieru, ko visu laiku maisot, izkausē. Pievieno saldo krējumu, sasmalcinātu pētersīļus, makaronus un apmaisa. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus piparus.


RIZOTĒTI MĀJAS MAKARONI AR BIETĒM 

400g mājas makaroni ar bietēm
200ml sausais baltvīns
100ml saldais krējums
1 šalotes sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
Siers ar garšaugiem
sviests
olīveļļa
sāls, svaigi malti pipari

Sīpolu un ķiplokus smalki sakapā un pannā uzkarsētā sviestā un olīveļļā apcep, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno makaronus un kārtīgi apcep no visām pusēm. Pielej vīnu un iztvaicē. Tālāk nelielās porcijās pielej ūdeni, kamēr makaroni gatavi.

Saldo krējumu nedaudz uzputo ar dakšu un iemaisa makaronos. Pievieno beramo sieru ar garšaugiem un samaisa. Pasniedz uzreiz, pārkaisot ar sieru ar garšaugiem.


VISTAS KARIJS AR MAKARONIEM

400g vistas fileja
400g mājas makaroni ar kariju
200ml saldais krējums
1 puravs (tikai baltā daļa)
1 čili pipars
3 ēd.k. karijs
1 ēd.k. kukurūzas milti
1 ēd.k. eļļa
Siers ar garšaugiem
sāls, svaigi malti pipari

Vistas fileju sagriež plānās strēmelītēs. Puravu sagriež un pannā uzkarsētā eļļā apcep. Pievieno vistas fileju un cep, līdz tā gatava. Pievieno kariju un apmaisa, pielej saldo krējumu un vēlreiz apmaisa. Sautē 3-4 min, tad mērcei pārkaisa kukurūzas miltus un pievieno sagrieztu čili piparu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Izvāra makaronus. Pēc ūdens noliešanas tos iecilā mērcē, mazliet uzkarsē un noņem no uguns. Pasniedz, pārkaisot ar sieru ar garšaugiem.

Recepšu autore: Linda Mazure